Offerte optimalisatie

offerte-optimalisatie-mackaay

Uw offerte communiceert ook…

Grote, zichtbare campagnes maken. Daar droomde ik van toen ik als junior copywriter het vak in kwam. Zichtbaar werk betekende in die tijd advertenties, abri’s, billboards en ja, als je geluk had en de creative director een goede bui: RTV-commercials. Ik heb het de afgelopen 25 jaar allemaal mogen (mee)maken. Als ze me toen hadden gevraagd om een offerte voor een klant te herschrijven, dan had ik waarschijnlijk gedacht dat ze me voor de gek hielden.

Offerte optimalisatie

Inmiddels denk ik daar heel anders over. Nog niet zo lang geleden vroeg de commercieel directeur van een groot Nederlands bedrijf of ik hun offerte wilde analyseren en optimaliseren. “Het kan niet zo zijn dat we kapitalen stoppen in marketing en communicatie om vervolgens oersaaie offertes te produceren”, zo onderbouwde hij zijn verzoek. En gelijk heeft hij! Let wel, het betrof hier offertes van gemiddeld 55 pagina’s dik. Met investeringsvoorstellen van 100K tot 250K. De bedragen waren helder. De teksten allerminst. Er was geen doorkomen aan. De aansprekende stijl van communiceren waarmee dit bedrijf leads genereerde, was in de offerte nergens meer te bekennen. Ondersteunende visuals? Ook niet. Moderne vormgeving? U voelt ‘m al. Het enige wat tot de verbeelding sprak, waren de enorme bedragen die met het zetten van één handtekening zouden worden uitgegeven. De directeur in kwestie begreep heel goed dat het sluiten van ‘de deal’ niet los kon worden gezien van alle andere marketing inspanningen. Dus legde hij – nadat wij hiervoor een vrijblijvende offerte hadden neergelegd – ook dit traject bij ons neer.

Klant centraal

Wij hebben vervolgens de offertes van dit bedrijf behoorlijk op de schop gegooid. Allereerst hebben we de insteek veranderd. Niet de producten van de aanbieder en de daarbij behorende aanbieding staan centraal, maar de behoefte van de klant die de offerte krijgt. De offerte onderstreept vooral welke oplossing voor zijn probleem geboden wordt. Pas daarna de investering die daarvoor nodig is. Vervolgens hebben we de offertetekst compleet herschreven. Met een duidelijke, aansprekende tone-of-voice. De offerte leest nu prettig tot achter de komma. Ook voegen we per hoofdstuk foto’s toe die laten zien dat het bedrijf ervaring heeft in de branche van de klant. Inderdaad, die wisselen dus per offerte! Illustraties en infographics completeren het verhaal. Tot slot hebben we het geheel goed grafisch vormgegeven, in lijn met de huisstijl van de opdrachtgever. De offerte is tenslotte een belangrijk visitekaartje van de onderneming.  Lang verhaal kort, wij hebben met relatief eenvoudige ingrepen de offerte-aanpak van dit bedrijf behoorlijk verbeterd. En daarmee de marketing funnel van begin tot eind vorm en inhoud gegeven.

Tips voor een overtuigende offerte

 

  • Zet de behoefte van de klant centraal in de hele offerte.
  • Bedenk een pakkende titel die de oplossing voor je opdrachtgever verwoordt.
  • Geef je offerte een overzichtelijke inhoudsopgave mee.
  • Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Gebruik foto’s en infographics om je verkoopargumenten kracht bij te zetten.
  • Zorg ervoor dat de teksten prettig leesbaar en to-the-point zijn. Het kan zijn dat de handtekening gezet moet worden door mensen die jou nooit ontmoet hebben en die zich dus baseren op wat jij in de offerte schrijft.
  • Geef je offerte een herkenbare, positieve uitstraling mee. Het oog wil ook wat. Laat een sjabloon vormgeven waarin je strak kunt werken.
  • Begeleid je offerte niet met zomaar een brief, maar met een persoonlijke, cliëntgerichte brief. Zaken doe je met gemotiveerde mensen. Laat dat uit alles blijken.

Nooit gedacht dat het optimaliseren van een offerte mij als creatief zoveel voldoening zou geven. Hoe aansprekend zijn uw offertes eigenlijk?

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *